Otroški električni skiro


otroški električni skiro

Električni skiroji so vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo, ki so sicer generalno namenjeno odraslim, ampak obstajajo pa nekateri električni skroji, ki so namenjeni tudi otrokom. Tak otroški električni skiro ima manjši domet in pa šibkejši motor, da električni skiro ne more doseči hitrosti, ki so namenjene odraslim osebam.

Kdaj se odločiti za otroški električni skiro?

Električni skiro je odlična motivacija za otroke, da gredo iz hiše oziroma stanovanja na svež zrak. Električni skiroji, ki so namenjeni otrokom, imajo po navadi možnost omejitve hitrosti in so izdelani v manjših dimenzijah kot tisti za odrasle, poleg tega pa imajo nižjo omejitev za težo. Na to morate biti pozorni, ko kupujete otroški električni skiro – da je električni skiro karseda najbolj primeren za vašega otroka.

Čeprav so na trgu tudi nekateri električni skiroji, ki naj bi bili primerni za otroke, mlajše od osem let, pa se je dobro vprašati, ali lahko tako majhni otroci sploh varno vozijo električni skiro. Dokler zakonodaja glede električnih skirojev ni čisto jasna, nekako velja, da naj bi otroci s samostojno vožnjo električnega skiroja začeli, ko opravijo kolesarski izpit in se prvič srečajo z osnovnimi prometnimi pravili. Takrat so nekako pripravljeni na vožnjo in prejmejo dovolj znanja, da se na voznih površinah znajo obnašati s takim prevoznim sredstvom.

Kakšen otroški električni skiro izbrati?

Za električne skiroje, ki spadajo v kategorijo otroških električnih koles je značilno, da so izdelani iz lažjih materialov, tako da jih otroci lažje obvladajo. Prav tako so nižji in krajši, večina pa se jih lahko uporablja kot električni ali pa kot navaden skiro. Kolesa otroškega električnega skiroja so po navadi širša in večja, da je oprijem s tlemi boljši in je tako skiro bolj stabilen.

Starejši otroci, ki morda želijo uporabljati električni skiro za pot do šole morajo biti pozorni na svojo težo, ker ima veliko otroških električnih skirojev najvišjo dovoljeno težo dokaj nizko, sploh če upoštevamo dejstvo, da so današnje šolske torbe in njihova vsebina zelo težke. Prav tako se je treba pozanimati, kako dolga je potencialna pot do šole. Večina otroških električnih skirojev ima namreč zelo omejen domet in v tem primeru je potrebno izbrati električni skiro, ki bo imel baterijo dovolj močno za pot do šole in nazaj.

Varnost na električnem skiroju

Električni skiroji so resda popularni in jih zasledimo na vsakem koraku, kar pa ne velja za pravila, ki se jih tičejo. Zakonodaja o uporabi električnih skirojev bo nedvomno prej ali slej napisana, do takrat pa je potrebno glede uporabe električnih skirojev upoštevati ”zdravo pamet”, ki naj jo starši pred vožnjo električnega skiroja delijo s svojimi otroci. Najprej naj se pri električnem skiroju preveri, da je njegovo stanje brezhibno. To pomeni, da se preverijo zavore in gume. Obvezna naj bo uporaba čelade. Tako kot pri kolesu ali rolanju, lahko električni skiro doseže hitrost, ki lahko pri padcu povzroči hujše poškodbe, kar uporaba čelade prepreči oziroma vsaj zmanjša. Pri uporabi električnega skiroja je pomembna tudi obutev, ki naj bo udobna in stabilna.

Otrokom je potrebno povedati tudi, da čeprav vozijo otroški električni skiro, naj pazijo, da ne bodo na pločnikih vozili hitro in naj se izogibajo pešcem. Prav tako naj se ne vozijo v dvoje in naj zaradi svoje varnosti počasi speljujejo in počasi zavirajo.

Recent Content